Stress og pust - gjensidig påvirking

Hvordan puster du når du er stresset?

Stress påvirker pustemønsteret ditt, det har du kanskje selv kjent. Når du opplever en stressende situasjon, går pusten automatisk høyere i brystet, blir raskere og hardere og kanskje mer uregelmessig. Men visste du at dette pustemønsteret hos svært mange ubevisst har etablert seg som et automatisk pustemønster, og at et dysfunksjonelt pustemønster sender signaler til nervesystemet om å holde kroppen i alarmberedskap? Og at du derfor ubevisst fortsetter å befinne deg i stressresponsen, selv når du ikke opplever å være i en stressende situasjon?

Det viser seg at de aller fleste moderne mennesker har et mer eller mindre dysfunksjonelt pustemønster – helt ubevisst. Vi kan puste som om vi er stresset, selv om vi er i hvile.

Vi er stadig omgitt av ting som skaper stress, både positivt og negativt, eller «godt og dårlig» stress, som stressbegrepets far, Hans Selye kalte det. Hans Selye var en ungarsk-kanadisk lege og endokrinolog som innførte stressbegrepet i medisinen på 70-tallet. «Godt stress» er det vi vil tenke på som utfordrende og engasjerende, som får oss midlertidig ut av komfortsonen, men som ofte resulterer i mestringsfølelse og læring. Denne formen for stress er bra for oss, fordi den resulterer i økt motstandskraft. «Dårlig stress» er det stresset vi opplever som negativt, som vi ofte kan kjenne en motstand mot, men kanskje opplever å ikke komme unna. Vanskelige samtaler, menneskemøter vi gruer oss til, dårlig tid, for mye å gjøre er typiske varianter av det dårlige stresset. Hvordan vi opplever stresset påvirker hvor stor belastning det utgjør for kroppen vår. Men det er likevel summen av stressbelastningene over tid og balansen mellom stress og hvile som er avgjørende for helsen vår. Selv det du brenner for, trenger du å ta pause fra.

Mange av oss klarer ikke å legge inn nok rom for hvile for å skape balanse i nervesystemet. Med alle stressfaktorene vi omgis av, trenger vi noen verktøy for å aktivt legge inn hvile i hverdagen vår.

Pusten er et slikt verktøy!

Pusten er styrt av det autonome nervesystemet, som styrer mange av de automatiske funksjonene i kroppen, sånn som hjerterytme, hormoner, blodsirkulasjon, stressnivå, fordøyelse osv. Det som er fascinerende er at pusten både er automatisk og viljestyrt, og ved å bruke den bevisst har vi direkte tilgang til å påvirke stressresponsen i kroppen!

De fleste av oss har et ubevisst forhold til hvordan vi puster, og er ikke klar over hvordan vi kan ta i bruk pusten aktivt for å balansere nervesystemet og dermed redusere stressnivået vårt. Når vi puster dysfunksjonelt, eller med andre ord puster som om vi er i stress, sender kroppen signaler til nervesystemet om å aktivere den sympatiske delen av nervesystemet. De fleste kjenner den på engelsk som «Fight or flight». Men visste du at ved å puste lettere, saktere og dypere, kan du aktivt sende signaler til nervesystemet om å aktivere den parasympatiske delen av nervesystemet? Dette er den delen av nervesystemet som er aktivert når vi hviler, og som setter kroppen i modus for reparasjon og vedlikehold, hvor vi kan fordøye mat og hente oss inn.

Vi kan med andre ord bruke pusteøvelser til å fortelle hjernen at det ikke er fare på ferde og dermed regulere og balansere nervesystemet, og gi kroppen hvile. Det er bra for både helse og velvære.


.

Forrige
Forrige

Hvorfor er det så viktig å puste med nesen?

Neste
Neste

Nervøs? Ta et skikkelig dypt pust inn! Men hvor lurt er det, egentlig?