Hvorfor er det så viktig å puste med nesen?

Å puste med munnen er som å spise med nesa…

Mange av oss bruker munnen når vi puster. Og hva har nå det å si, tenker du kanskje? Faktum er at det har temmelig mye å si for helsa vår om vi puster gjennom nesa eller munnen. Munnen har absolutt ingen fordeler som pusteorgan. Rent bortsett fra å være et reserveorgan ved tett nese eller når vi trener eller konkurrerer på så høy intensitet at nesa ikke klarer å tilføre et tilstrekkelig høyt volum med luft.

Nesa derimot, er et ganske så undervurdert organ, som gjør en viktig jobb for å holde oss friske.

Forhindrer sykdom

Nesa virker som et effektivt førstelinjeforsvar mot smittsomme luftbårne sykdommer. Når vi puster inn gjennom nesa, blir luften varmet opp, fuktet og naturlig filtrert og renset før den treffer lungene våre. Dermed er det mindre sjanse for at virus, bakterier og forurensning finner veien inn. I tillegg frigjøres gassen nitrogenoksid, som dannes i bihulene, og transporteres videre gjennom luftveiene og inn i lungene. Denne gassen har en steriliserende effekt og virker som en såkalt vasodilator, det vil si at den bidrar til å utvide blodårene i lungene. Dette igjen fører til åpnere luftveier og bedre blodsirkulasjon. Disse fordelene oppnår vi ikke gjennom munnpust, hvor kald og tørr luft, ufiltrert treffer de sårbare lungene våre.

Høyere oksygenopptak og økt lungekapasitet

Fordi neseborene er mye trangere enn munnen, gir nesepusting rundt 50% mer motstand til luftstrømmen enn munnpust gjør. Det gir en slags turboeffekt og fører til hele 10-20% høyere oksygenopptak i blodet, sammenlignet med munnpust. I tillegg har nesepust en viktig rolle for å opprettholde god lungekapasitet.

Hindrer dehydrering og tett nese

Når du puster ut gjennom munnen mister du mye mer fuktighet og varme enn gjennom nesa. Faktisk mister vi hele 42% mer fuktighet når vi puster gjennom munnen. Dette tapet av fuktighet og varme kan gi grobunn for inflammasjon, tett nese og dehydrering. Det er nemlig sånn at jo mer man bruker nesa, jo mindre tett er den. Den trenger rett og slett å brukes for å fungere som den skal.

Senker stress

Nesepust aktiverer den beroligende delen av nervesystemet, det såkalte parasympatiske nervesystemet. På den måten bidrar nesepust til å sette kroppen i hvilemodus. Munnpust derimot, aktiverer det sympatiske nervesystemet som gjør kroppen klar for å flykte eller kjempe, og dermed øker kroppens stressrespons.

Nesepust aktiverer diafragma - gir bedre fordøyelse og lymfedrenasje

Puster vi med munnen, går pusten lett opp i brystet og bidrar til å øke stressresponsen. Når vi puster med nesa er det lettere å helt naturlig engasjere diafragma, eller mellomgulvsmuskelen - vår viktigste pustemuskel. En funksjonell pust kjennetegnes av at diafragma har en aktiv rolle.  Diafragma er en tynn muskel som ligger som et skille mellom brysthulen og bukhulen. Når vi puster funksjonelt, vil diafragma bevege seg litt som en glassmanet. Den går opp i brystet på utpust og beveger seg ned mot bukhulen på innpust.

Det er denne bevegelsen som gjør at vi kan se magen bevege seg utover når vi puster inn. Når vi puster diafragmentalt, skapes det bevegelse i bukhulen, som virker som en massasje på fordøyelsesorganene våre. Denne massasjen er viktig for å opprettholde god fordøyelse, men også faktisk viktig for god lymfedrenasje. Mange mennesker som puster høyt oppe i brystet, kan slite med bla forstoppelse som følge av dårlig bevegelse i diafragma.  God bevegelse i diafragma er dessuten en viktig faktor for å stabilisere ryggsøylen, og har dermed en skadeforebyggende funksjon.

Munnpust gir dårligere tannhelse og påvirker utvikling av kjeve og ansiktsfasong

Munnpust gir en tørr munnhule, som ikke er spesielt heldig med tanke på tannhelsen. Når munnen er tørr, gir det økt fare for hull i tennene og for tannkjøttsykdommer.

Det mange ikke er klar over er at utviklingen av kjeven, tannstillingen og faktisk også ansiktsfasongen påvirkes av munnpust. Kroniske munnpustere utvikler gjerne en mindre kjeve, det blir dårligere plass til tennene og selve ansiktsfasongen blir ofte lengre og med tilbaketrukket kjeve. Disse personene ender oftere opp med tannregulering og tannkirurgi, fordi det er for trangt for tennene. Det er derfor av stor betydning å lære barn til å puste med nesen fra de er små!

Munnpust om natten gir problemer

Puster du med munnen om natta, er sjansen stor for at du våkner oftere på natten fordi du er tørst eller må på do. Munnpust fører som sagt til dehydrering, men påvirker også urinutskillelsen, slik at vi oftere må tisse. I tillegg gir munnpust høyere blodtrykk og generelt dårligere søvnkvalitet. Det gir større sjanse for snorking, og kan i verste fall være en faktor for å utvikle søvnapné.

Den gode nyheten er at det er fullt mulig å trene seg tilbake til den nesepusten vi er født med, og dermed reversere disse problemene. Å trene på funksjonell pust om dagen, gir et mer funksjonelt pustemønster om natten.

I tillegg kan man bruke munntape om natten for å holde munnen lukket. Det finnes ulike typer tape til dette formålet, men du kommer langt med en vanlig plastertape fra apoteket. Mange kjenner på ubehag eller angst for å tape igjen munnen. Da er MyoTape en god løsning. Den dekker ikke munnen, men sørger likevel for at munnen holdes lukket. MyoTape kan kjøpes på nettet. Benytter du linken under og legger inn kupongkoden breathebetter5, får du 5% rabatt:

Bestille MyoTape

Neste
Neste

Stress og pust - gjensidig påvirking